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dc.contributor.authorTasón, Mariana
dc.contributor.authorMariana, Nathali
dc.contributor.authorZurdo, Felicia
dc.date.accessioned2023-01-19T15:58:43Z
dc.date.available2023-01-19T15:58:43Z
dc.date.issued2020
dc.identifierhttps://revistas.unachi.ac.pa/index.php/pluseconomia/article/view/499
dc.identifier.issn2644-4046
dc.identifier.urihttp://jadimike.unachi.ac.pa/handle/123456789/723
dc.identifier.urihttps://revistas.unachi.ac.pa/index.php/pluseconomia/article/view/499
dc.description.abstractGastrointestinal parasites cause morbidity and mortality in animals with economic losses to the producer. The study identifies and determines the gastrointestinal parasite load of 60 goats, through direct analysis of fecal matter, in adult females (80%) and adult and young males (20%) housed, in La Cabri-T farm, District of Dolega, Down town of Potrerillos, Province of Chiriquí. Three techniques were used to diagnose gastrointestinal parasitosis: Magnesium sulfate flotation; Larval stool culture and McMaster technique. With a microscope, ocular micrometer and 10x and 40x objectives, it was found that the animals were parasitized in different percentages with the various parasites: the genus Trichostrongylus,with a frequency of 91,7%; Haemonchus,90,0%; Strongyloideslarvae eggs, 30,0%; Ostertagia, 28%; Oesophagostomum,20,0%; Bunostomum,11,7%; Trichuris,5,0% and the protozoan oocysts of Eimeria,71,0% of all animals. The eggs of nematodes, L3 larvae and oocysts of Eimeria sp. were matched with taxonomic keys. With the McMaster technique, it was determined that 70% of the goats had a gastrointestinal parasite load greater than 700 eggs /g of fecal matter. All the goats were parasitized, most with 3 to 4 different parasites.en_US
dc.description.abstractLos parásitos gastrointestinales causan morbilidad y mortalidad en animales con pérdidas económicas al productor. El estudio identifica y determina la carga parasitaria gastrointestinal de 60 caprinos, mediante análisis directo de materia fecal, en hembrasadultas (80%) y machos adultos y jóvenes (20%) estabulados, en finca La Cabri-T, Distrito de Dolega, Corregimiento de Potrerillo Abajo, Provincia de Chiriquí. Se utilizaron tres técnicas para diagnosticar la parasitosis gastrointestinal: Flotación con sulfato de magnesio; coprocultivo de larvas y técnica de McMaster. Con microscopio, micrómetro ocular y objetivos 10x y 40x, se encontró que los animales estaban parasitados en diferentes porcentajes con los diversos parásitos: el género Trichostrongylus, confrecuencia de 91,7%; Haemonchus, 90,0%; huevos larvados de Strongyloides, 30,0%; Ostertagia, 28%; Oesophagostomum, 20,0%; Bunostomum, 11,7%; Trichuris, 5,0% y el protozoario ooquistes de Eimeria, 71,0% del total de animales. Los huevos de nematodos, larvas L3 y ooquistes de Eimeria sp., fueron equiparados con claves taxonómicas. Con la técnica de McMaster, se determinó que el 70% de los caprinos tenía una carga parasitaria gastrointestinal mayor de 700 huevos/g de materia fecal. Todos los caprinos estaban parasitados, la mayoría con 3 a 4 parásitos diferentes.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherUniversidad Autónoma de Chiriquí.es_ES
dc.subjectPARÁSITOes_ES
dc.subjectHATOes_ES
dc.subjectCLAVES TAXONÓMICASes_ES
dc.subjectCAPRINOSes_ES
dc.subjectCOPROCULTIVOes_ES
dc.titleDeterminación e identificación de parásitos gastrointestinales de un hato caprino en el Corregimiento de Potrerillo, Provincia de Chiriquí, Panamáes_ES
dc.typeArticlees_ES


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