• español
    • English
  • español 
    • español
    • English
  • Login
Ver ítem 
  •   JÄ DIMIKE Principal
  • Centros de Investigación
  • Centros de Investigación
  • CIRN
  • ARTÍCULOS CIENTÍFICOS
  • Ver ítem
  •   JÄ DIMIKE Principal
  • Centros de Investigación
  • Centros de Investigación
  • CIRN
  • ARTÍCULOS CIENTÍFICOS
  • Ver ítem
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Modelo matemático para determinar la correlación entre parámetros fisicoquímicos y la calidad sensorial del café Geisha y Pacamara de Panamá.

Thumbnail
Ver/
0718-0764-infotec-32-01-89.pdf (471.6Kb)
Fecha
2021
Autor
Vega, Aracelly
De León, Javier A.
Reyes, Stephanie M.
Gallardo, José M.
Metadatos
Mostrar el registro completo del ítem
Resumen
The main objective of this research study was to develop a mathematical model to predict the score that indicates coffee’s sensory quality. To develop the model, the study examined 11 physicochemical parameters, 34 coffee samples, and the judging scores from a 12 cupping judge panel. A multiple regression analysis was performed to determine the relationship between physicochemical parameters and sensory quality to obtain the square of the adjusted correlation coefficient, the coefficients for each parameter within the model, and their p-values. The results show that the parameters 4-caffeoylquinic acid (4-CQA), pH, color, density, and acidity, have a negative influence on sensory quality. The parameters 3-caffeoylquinic acid (3-CQA), acid 5-caffeoilquinic (5-CQA), humidity, Brix, and caffeine have a positive influence on sensory quality. In addition, the parameters 3-CQA, 4-CQA, and pH showed the lowest p values. It is concluded that the model developed here allows estimating the proper range required to score a coffee batch.
URI
http://jadimike.unachi.ac.pa/handle/123456789/341
Colecciones
  • ARTÍCULOS CIENTÍFICOS

Universidad Autónoma de Chiriquí copyright © 2021 . DSpace software

Universidad Autónoma de Chiriquí
 

 

Listar

Todo JÄ DIMIKEComunidades & ColeccionesPor fecha de publicaciónAutoresTítulosMateriasEsta colecciónPor fecha de publicaciónAutoresTítulosMaterias

Mi cuenta

AccederRegistro

Estadísticas

Ver Estadísticas de uso

Universidad Autónoma de Chiriquí copyright © 2021 . DSpace software

Universidad Autónoma de Chiriquí