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dc.contributor.authorGonzález, Zuriany
dc.contributor.authorMontezuma, Raquel
dc.contributor.authorTasón de Camargo, Mariana V.
dc.date.accessioned2023-01-12T16:50:43Z
dc.date.available2023-01-12T16:50:43Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn2644-4046
dc.identifier.urihttp://jadimike.unachi.ac.pa/handle/123456789/688
dc.identifier.urihttps://revistas.unachi.ac.pa/index.php/pluseconomia/article/view/289
dc.descriptionhttps://revistas.unachi.ac.pa/index.php/pluseconomia/article/view/289
dc.description.abstractTrichomonas vaginalis, a flagellated protozoan, which belongs to the Trichomonadidae family, develops adequately under the microaerobic conditions of the vagina, prevailing in sexually active women. The isolation and culture of T. vaginaliswas carried outfrom a positive clinical urine sample, using direct smear techniques and culture in modified Pavlova medium. In thelaboratory it was proved that T. vaginaliscan grow in the modified Pavlova culture medium at pH 7,4 but also that the cultures with pH 6,0were also effective for the growth of T.vaginalis. The isolation and culture of T. vaginalisin Pavlova culture medium, at pH 7,4 and 6,0, showed high sensitivity, so they could be used as a safe and effective technique for diagnosis, observation and study of the characteristics of the parasite.en_US
dc.description.abstractTrichomonas vaginalises un protozoario flagelado, que pertenece a la familia Trichomonadidae, se desarrolla adecuadamente en las condiciones microaeróbicas de la vagina prevaleciendo en mujeres sexualmente activas. Elaislamiento y cultivo de T.vaginalis, se efectuó a partir de una muestra de orina clínica positiva, utilizando la técnica de frotis directo del sedimento urinario y la técnica de cultivo en medio Pavlova modificado. En el laboratorio se comprobó que T.vaginalis puede crecer en el medio de cultivo Pavlova modificado a pH 7,4 pero que,además, los cultivos con pH 6,0, resultaron también efectivos para el crecimiento de T. vaginalis. El aislamiento y cultivo de T. vaginalisen medio de cultivo Pavlova, a pH 7,4y 6,0, mostraron alta sensibilidad, por lo que podían ser utilizados como una técnica segura y eficaz de diagnóstico, observación y estudio de las características del parásito.es_ES
dc.description.urihttps://revistas.unachi.ac.pa/index.php/pluseconomia/article/view/289
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherUniversidad Autónoma de Chiriquí.es_ES
dc.subjectTRICHOMONASes_ES
dc.subjectPROTOZOARIOes_ES
dc.subjectMICROAERÓBICOes_ES
dc.titleAislamiento y cultivo de Trichomonas Vaginalises_ES
dc.typeArticlees_ES


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