Diversidad y abundancia de parásitos en tilapia (oreochromis sp.1) negra y oreochromis sp.2 var. Red florida (perciformes, cichlidae) en un cultivo artesanal en el distrito de Bugaba, Chiriquí, Panamá
Abstract
Two species of tilapia were analyzed in an artisanal culture in order to evaluate the abundance and diversity of parasites, and determine the most infected microhabitat and the parasite with the highest intensity of infection. The highest abundance of parasites was recorded in Oreochromissp.2var. Florida Network with 358 individuals. According to the Shannon-Weaver index, Oreochromis sp.1“black tilapia” recorded the highest diversity of parasites. Gills were the most infected microhabitat. Cichlidogyrus sclerosusrecorded the highest intensity of infection in the host Oreochromissp.2var. Florida red, while in Oreochromissp.1was Cichlidogyrussp. It is concluded that immunity, fish density, host size, sampling site and water quality may be probably factors that influence to increase abundance and diversity of parasites. Therefore, safety measures must be taken in cultivation to avoid losse production. Se analizan dos especies de tilapia en un cultivo artesanal a fin de evaluar la abundancia y diversidad de parásitos y determinar el microhábitat mayormente infectado y la especie de parásito con mayor intensidad de infección. La mayor abundancia de parásitos se registró en Oreochromissp.2 var. Red Florida con 358 individuos. El índice de Shannon-Weaver determinó que Oreochromissp.1 “tilapia negra” presentó la mayor diversidad de parásitos. Las branquias fue el microhábitat mayormente infectado. Cichlidogyrus sclerosusfue la especie que registró la mayor intensidad de infección en Oreochromissp.2var. Red Florida, mientras que en Oreochromissp.1fue Cichlidogyrussp. Se concluye que la inmunidad, la densidad de peces, el tamaño de los hospedadores, el sitio de muestreo y la calidad del agua probablemente sean factores que influyan en una mayor abundancia y diversidad de parásitos, y se deben tomar en cuenta en la planificación para evitar pérdidas en la producción.
URI
http://jadimike.unachi.ac.pa/handle/123456789/706https://revistas.unachi.ac.pa/index.php/pluseconomia/article/view/468